Makaron gryczany na zimno

Makaron gryczany

Najlepszy przepis na makaron gryczany

Porcja dla 4 osób

Przygotowanie to około 30 minut.

Składniki:

  • 1 kwadrat suszonych alg nori
  • 1 łyżka świeżego otartego korzenia imbiru
  • 200g makaronu gryczanego ( można także zastąpić makaronem nitki)
  • 3 najlepiej młode cebulki drobno posiekane

Sos:

  • ½ filiżanki słabego sosu sojowego ( należy trochę rozcieńczyć z wodą)
  • ½ filiżanki mirinu ( jest to wino i można zastąpić go winem wytrawnym)
  • 2 filiżanki bulionu z ryby
  • Sól
  • Cukier

Przygotowanie:

Przygotować wodę na makaron i wstawić ją na ogień. Gdy woda zacznie wrzeć to wrzucić do niej makaron. Po ponownym zagotowaniu wlać dwie filiżanki zimnej wody i gotować przez około 2 minuty, aż makaron będzie miękki. Po ugotowaniu makaronu wylać go na sitko, przelać zimną wodą i bardzo dobrze odsączyć.

Ustawić piekarnik na około 180 stopni, następnie po nagrzaniu włożyć do niego Nori, aby lekko się uprażył (około 2 minuty). Po wyjęciu z piekarnika chrupkie nori pokroić na wąskie paseczki.

Przygotować rondelek i zagotować w nim bulion z ryby razem z sosem sojowym i winem mirin (lub wytrawnym). Następnie schłodzić i przyprawić solą albo cukrem w zależności od preferencji.

Makaron wyłożyć najlepiej na małe tacki z trzciny i posypać ładnie każda porcję algami (najlepiej pokruszonymi).

Aby ładnie wyglądała potrawa na stole należy obok tacki postawić czarkę z sosem oraz talerzyki z odrobiną imbiru, wasabi i cebulką.