Najlepszy przepis na makaron gryczany
Porcja dla 4 osób
Przygotowanie to około 30 minut.
Składniki:
- 1 kwadrat suszonych alg nori
- 1 łyżka świeżego otartego korzenia imbiru
- 200g makaronu gryczanego ( można także zastąpić makaronem nitki)
- 3 najlepiej młode cebulki drobno posiekane
Sos:
- ½ filiżanki słabego sosu sojowego ( należy trochę rozcieńczyć z wodą)
- ½ filiżanki mirinu ( jest to wino i można zastąpić go winem wytrawnym)
- 2 filiżanki bulionu z ryby
- Sól
- Cukier
Przygotowanie:
Przygotować wodę na makaron i wstawić ją na ogień. Gdy woda zacznie wrzeć to wrzucić do niej makaron. Po ponownym zagotowaniu wlać dwie filiżanki zimnej wody i gotować przez około 2 minuty, aż makaron będzie miękki. Po ugotowaniu makaronu wylać go na sitko, przelać zimną wodą i bardzo dobrze odsączyć.
Ustawić piekarnik na około 180 stopni, następnie po nagrzaniu włożyć do niego Nori, aby lekko się uprażył (około 2 minuty). Po wyjęciu z piekarnika chrupkie nori pokroić na wąskie paseczki.
Przygotować rondelek i zagotować w nim bulion z ryby razem z sosem sojowym i winem mirin (lub wytrawnym). Następnie schłodzić i przyprawić solą albo cukrem w zależności od preferencji.
Makaron wyłożyć najlepiej na małe tacki z trzciny i posypać ładnie każda porcję algami (najlepiej pokruszonymi).
Aby ładnie wyglądała potrawa na stole należy obok tacki postawić czarkę z sosem oraz talerzyki z odrobiną imbiru, wasabi i cebulką.