Ryż do sushi

Ryż do sushi

Przepis na idealny ryż do sushi:

Składniki:

  • ryż (pierwszego gatunku, krótkoziarnisty)
  • ocet ryżowy
  • wino ryżowe mirin
  • sól morska
  • sos sojowy

Przygotowanie:

  1. Wymieszać ocet ryżowy, wino mirin, odrobinę soli i sosu sojowego (podgrzewając)
  2. Dokładnie wypłukać ryż (żeby woda była przezroczysta)
  3. Odmierzyć ryż i wodę do gotowania w proporcjach 1:1 (suchszy ryż wymaga 20% więcej wody)
  4. Zagotować ryż pod przykryciem, zmniejszyć ogień i dusić ryż do miękkości (ok. 20min.)
  5. Wyłożyć ryż do drewnianej lub porcelanowej miski
  6. Delikatnie ostudzić ryż przy pomocy wachlarza (do temperatury pokojowej) i równomiernie przyprawić

UWAGA! Ryż do sushi powinien być odpowiednio kleisty!