Chociaż kuchnia japońska na dobre zagościła na kulinarnej mapie Polski, wiele osób wciąż nie wie, jak jeść pałeczkami i jak zachowywać się przy stole jedząc nimi sushi. Przedstawiamy zatem 9 żelaznych zasad savoir vivre w azjatyckich restauracjach. Jeżeli będziemy ich przestrzegać, to uda nam się wyjść z twarzą i nie popełnić żadnego faux-paus:
- Nie powinno się pokazywać czegokolwiek pałeczkami, którymi jemy.
- Unikać powinniśmy oblizywania pałeczek i trzymania ich w pięści.
- Nie powinno się nabijać jedzenia na pałeczki.
- Gdy mamy ochotę na coś, co znajduje się na wspólnym talerzu należy użyć do zjedzenia tego drugiego końca pałeczki, czyli tego którym jeszcze nie jedliśmy.
- Nie powinno się podawać jedzenia pałeczkami, bo to ma złe znaczenie dla kultu japońskiego.
- Jedząc ryż w miseczce należy trzymać w ręku miskę i jeść ryż pałeczkami zbliżając się do ust.
- Jeżeli podano nam coś w dużych kawałkach np. mięso i chcemy to podzielić na mniejsze kawałki należy użyć do tego pałeczek.
- Zupę powinno się jeść pałeczkami tzn. większe kawałki z zupy wybrać pałeczkami, a wodę po prostu wypić z miseczki.
- Po zakończonym jedzeniu pałeczki odkładamy ostrymi końcami w lewo.