Co oznacza słowo „sushi”?
W tłumaczeniu „sushi” to „kwaśny ryż”, czyli ryż skropiony octem. Wyróżnikiem tego dania nie jest zatem – jak powszechnie, ale i błędnie się uważa – surowa ryba. Faktycznie, w większości rodzajów rolek jest ona surowa, ale może być też m.in. smażona albo grillowana.
Sushi nie musi też zawierać ryby – można ją zastąpić mięsem albo warzywami. Wegetariańskie zestawy sushi cieszą się coraz większą popularnością. Najbardziej charakterystycznym składnikiem sushi jest właśnie przygotowany ze specjalnej odmiany i doprawiony ryżowym octem ryż.
Sushi to składniki rybne, mięsne lub warzywne ściśle owinięte w ryż gotowany oraz w płaty wodorostów. Serwowane jest z dodatkami, m.in. z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz ostrym chrzanem wasabi. Mają one dodać wyrazistości.
Sushi powinno być przygotowane bezpośrednio przed spożyciem, bo wtedy jest najlepsze. Jeśli zamawiasz set z surową rybą lub z owocami morza, jest to szczególnie ważne także ze względów zdrowotnych. Sushi jada się za pomocą specjalnych pałeczek, ale zanim opanujesz tę sztukę, możesz wspomóc się nożem i widelcem albo jeść… rękami.
Zestawy sushi – sushi-set / sushi-box
Jeśli rozpoczynasz przygodę z sushi, najlepiej zamówić gotowy zestaw obejmujący kilka rodzajów przekąsek. Większość restauracji zawiera w karcie dań nie tylko nazwę, ale też zdjęcia, co znacznie ułatwia wybór – głównie początkującym.
Bogactwo japońskiej kuchni
Zanim przekonasz się, które rodzaje sushi smakują Ci najbardziej, zamów kilka różnych zestawów w sushi barze. Najpopularniejsze rodzaje sushi to hosomaki, futomaki oraz nigiri. Futomaki to okrągłe, dość grube i duże rolki owinięte w wodorosty, które zawierają składniki rybne, mięsne lub warzywne oraz ryż – najczęściej co najmniej cztery.
Hosomaki to kawałki w kształcie walca, ciasno zwinięte, które zawierają jeden składnik – może to być wybrana ryba, owoce morza albo warzywo. Całość jest też owinięta w wodorosty. Nigiri są inne – to kawałek ryżu mający kształt prostokąta. Na ryż nakłada się kawałek surowej ryby, mięsa lub krewetkę czy inny owoc morza.
Popularne są też tempura maki – różne rodzaje maków w delikatnym cieście, z chrupiącą otoczką, bo są smażone w głębokim oleju. Temari sushi to kuleczki ryżu z dodatkami, bardzo estetycznie wyglądające. Gunkan maki to łódeczki z ryżu owinięte przyciętym arkuszem nori i zawierające wybrane dodatki. Uramaki to z kolei maki „odwrócone”. Składniki są zawinięte w arkusz z glonów nori, a potem obtoczone ryżem i ew. posypane sezamem. Golden/rainbow uramaki są dodatkowo owinięte różnymi rybami.
Kwk, f: milivigerova / pixabay