Tempura

Tempura

Przepis na idealną tempurę:

Porcja dla 4 osób

Przygotowanie około 25 minut

Smażenie 10 minut.

Składniki:

  • 8 krewetek
  • 1 duży kalmar
  • 4 grzyby aromatyczne mogą być też prawdziwki oczyszczone i suszone lub duże pieczarki
  • 2 średnie papryki
  • Olej sojowy
  • 12 gałązek pietruszki

Ciasto:

  • 100 ml mąki
  • 1 jajko + woda tak aby było tyle samo co mąki

Sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mirinu ( jest to wino i można zastąpić go winem wytrawnym)
  • 1 ¼ filiżanka bulionu z ryby (przepis na stronie)

Dodatki do sosu:

  • Sól
  • Starta rzepa
  • Starty imbir
  • Szczypiorek drobno pokrojony
  • Kilka kropel cytryny

Przygotowanie:

Przygotowanie sosu: zagrzać mirin, wlać do tego sos sojowy, bulion i wrzucić rybę. Wszystko razem zagotować i przecedzić przez gazę.

Przygotować kalmara (usunąć wszystkie błony i ości, odciąć macki i umyć go). Po umyciu rozkroić na pół, rozpłaszczyć na placek i pokroić na kawałki 3×8 centymetrów. Rybki przekroić na pół pionowo czyli od grzbietu do brzucha (nie odcinając ogona) i wyjąć ość kręgosłupa i umyć. Następnie z papryki należy usunąć nasiona i pokroić na paski o długości 1 centymetra. Umyć pietruszkę i łodyżki po 3 sztuki i związać w kępkę. Oczyścić grzyby i przekroić na pół najlepiej poprzez trzonki.

Przygotować naczynie i wbić jajko. Dolać wody, wsypać mąkę i rozmieszać niezbyt dokładnie pozostawiając grudki.

Przygotować naczynie głębokie i rozgrzać w nim tłuszcz, podobnie jak do smażenia pączków. Zanurzać w oleju inne składniki do ciasta i smażyć na złocisty kolor. Następnie wyjmować i przekładać na sito, aby odsączyć wodę. Odcedzone składniki na osobnym talerzyku układać na serwetkę papierową tak aby kalmar i ryby były na obrzeżach talerzyka. Do środka kładziemy grzyby, paprykę i pietruszkę.

W małych miseczkach podawać dodatki – każdy dodatek w osobnej miseczce.