Przepis na idealną tempurę:
Porcja dla 4 osób
Przygotowanie około 25 minut
Smażenie 10 minut.
Składniki:
- 8 krewetek
- 1 duży kalmar
- 4 grzyby aromatyczne mogą być też prawdziwki oczyszczone i suszone lub duże pieczarki
- 2 średnie papryki
- Olej sojowy
- 12 gałązek pietruszki
Ciasto:
- 100 ml mąki
- 1 jajko + woda tak aby było tyle samo co mąki
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mirinu ( jest to wino i można zastąpić go winem wytrawnym)
- 1 ¼ filiżanka bulionu z ryby (przepis na stronie)
Dodatki do sosu:
- Sól
- Starta rzepa
- Starty imbir
- Szczypiorek drobno pokrojony
- Kilka kropel cytryny
Przygotowanie:
Przygotowanie sosu: zagrzać mirin, wlać do tego sos sojowy, bulion i wrzucić rybę. Wszystko razem zagotować i przecedzić przez gazę.
Przygotować kalmara (usunąć wszystkie błony i ości, odciąć macki i umyć go). Po umyciu rozkroić na pół, rozpłaszczyć na placek i pokroić na kawałki 3×8 centymetrów. Rybki przekroić na pół pionowo czyli od grzbietu do brzucha (nie odcinając ogona) i wyjąć ość kręgosłupa i umyć. Następnie z papryki należy usunąć nasiona i pokroić na paski o długości 1 centymetra. Umyć pietruszkę i łodyżki po 3 sztuki i związać w kępkę. Oczyścić grzyby i przekroić na pół najlepiej poprzez trzonki.
Przygotować naczynie i wbić jajko. Dolać wody, wsypać mąkę i rozmieszać niezbyt dokładnie pozostawiając grudki.
Przygotować naczynie głębokie i rozgrzać w nim tłuszcz, podobnie jak do smażenia pączków. Zanurzać w oleju inne składniki do ciasta i smażyć na złocisty kolor. Następnie wyjmować i przekładać na sito, aby odsączyć wodę. Odcedzone składniki na osobnym talerzyku układać na serwetkę papierową tak aby kalmar i ryby były na obrzeżach talerzyka. Do środka kładziemy grzyby, paprykę i pietruszkę.
W małych miseczkach podawać dodatki – każdy dodatek w osobnej miseczce.