Przepis na zupę chawan mushi:
Porcja dla 4 osób
Przygotowanie około 15 minut
Gotowanie około 20 minut
Składniki:
- 2 jajka
- 3/5 łyżeczki soli
- Łyżeczka sosu sojowego
- 1 ½ filiżanki bulionu z kurczaka
- 60 g mięsa z kurczaka
- 4 kawałeczki białej ryby
- 4 małe pieczarki
- 4 łodyżki pietruszki
Przygotowanie:
Przygotować naczynie i wbić do niego jajka. Rozmieszać je tak aby nie powstały przy tym bańki (dobrym sposobem na to jest nie odrywanie pałeczki lub widelca od dna naczynia). Następnie do tego dodać zimny bulion przecedzony przez sitko, potem dodać sól i sos sojowy. Aby zupa była lepsza należy ja znów w całości przecedzić przez sitko na którym położona będzie gaza.
Do czterech talerzy czy czarek włożyć po kawałku: ryby, surowego mięsa, obraną pieczarkę i zalać to wszystko masą bulionowo – jajeczną.
Do garnka nalać wody tak, aby można było do niego włożyć czarki. Gotować to w garnku na średnim ogniu pod przykryciem przez 1-2 minut, a następnie 10-15 minut na całkiem małym ogniu.
Po upływie czasu gotowania należy sprawdzić, czy masa ścięła się w delikatna galaretkę, wtedy dopiero możemy włożyć do zupy po gałązce pietruszki.
Podawać zupę tylko ciepłą, najlepiej od razu po przygotowaniu.