Przepis na sashimi z polędwicy – szybkie i smaczne japońskie jedzenie
Porcja dla 4 osób
Przygotowanie około 10 minut.
Składniki:
- 750 g polędwicy wołowej
- 3 cebule
- Sos sojowy
- Pasta wasabi (można zastąpić mieszanka tartego chrzanu i musztardy pół na pół)
Przygotowanie:
Najpierw należy oczyścić mięso z błonek i dobrze umyć. Następnie ułożyć na suchą ściereczkę aby wchłonęła nadmiar wilgoci. Następnie włożyć mięso do zamrażalnika na około godzinę, żeby zrobiło się nieco twardsze.
Obrać cebulę, pokroić ją w cienkie plasterki, rozdzielić od siebie krążki i zalać na chwilkę zimną wodą. Następnie wyjąć z wody i odsączyć. Przygotować pastę wasabi i miejsce do jedzenia wraz z talerzykami lub kwadratowymi specjalnymi deseczkami. Potem na każdym przygotowanym talerzyku czy desce ułożyć cebulę w kształcie gniazdka.
Wyjąć mięso z zamrażalnika i pokroić ostrym nożem na cieniutkie przypominające płatki kawałki. Układać dekoracyjnie na talerzyku na której jest ułożona już cebula. Dekoracja z mięsa może być np. w kształcie kwiatka. Najlepiej smakuje od razu podawane na zimno.
Danie najlepiej spożywać maczając delikatnie w sosie sojowym i wasabi, przygryzając cebulką. Nie spożywać w międzyczasie potraw o mocnych smakach, ponieważ zabijają smak surowego mięsa.