Sashimi z polędwicy

Sashimi z polędwicy

Przepis na sashimi z polędwicy – szybkie i smaczne japońskie jedzenie

Porcja dla 4 osób

Przygotowanie około 10 minut.

Składniki:

  • 750 g polędwicy wołowej
  • 3 cebule
  • Sos sojowy
  • Pasta wasabi (można zastąpić mieszanka tartego chrzanu i musztardy pół na pół)

Przygotowanie:

Najpierw należy oczyścić mięso z błonek i dobrze umyć. Następnie ułożyć na suchą ściereczkę aby wchłonęła nadmiar wilgoci. Następnie włożyć mięso do zamrażalnika na około godzinę, żeby zrobiło się nieco twardsze.

Obrać cebulę, pokroić ją w cienkie plasterki, rozdzielić od siebie krążki i zalać na chwilkę zimną wodą. Następnie wyjąć z wody i odsączyć. Przygotować pastę wasabi  i miejsce do jedzenia wraz z talerzykami lub kwadratowymi specjalnymi deseczkami. Potem na każdym przygotowanym talerzyku czy desce ułożyć cebulę w kształcie gniazdka.

Wyjąć mięso z zamrażalnika i pokroić ostrym nożem na cieniutkie przypominające płatki kawałki. Układać dekoracyjnie na talerzyku na której jest ułożona już cebula. Dekoracja z mięsa może być np. w kształcie kwiatka.  Najlepiej smakuje od razu podawane na zimno.

Danie najlepiej spożywać maczając delikatnie w sosie sojowym i wasabi, przygryzając cebulką. Nie spożywać w międzyczasie potraw o mocnych smakach, ponieważ zabijają smak surowego mięsa.