Przepis na ebi-oshi:
Składniki:
- marchewka (lekko duszona, drobno posiekana) – 10 g
- koperek (posiekany) – 10 g
- przyprawiony ryż do sushi – 100 g
- pasta wasabi
- szparagi (świeże, lekko gotowane)
- gotowane krewetki (najlepiej Black tiger)
Przygotowanie:
- Prostokątną foremkę (14 x 10 cm, głębokość 3 cm) wyłożyć przezroczystą folią
- Przyprawiony ryż wymieszać równomiernie z siekaną marchewką i koperkiem
- Połowę ryżu wyłożyć na dno foremki i nałożyć niewielką ilość pasty wasabi
- Szparagi ułożyć na ryżu (wzdłuż foremki)
- Nałożyć drugą warstwę ryżu
- Krewetki układać na przemian (w poprzek foremki)
- Przycisnąć przygotowane oshi sushi
- Ostrożnie wyjąć z foremki i pokroić na 6 porcji