Ebi-oshi sushi

Ebi-obi sushi

Przepis na ebi-oshi:

Składniki:

  • marchewka (lekko duszona, drobno posiekana) – 10 g
  • koperek (posiekany) – 10 g
  • przyprawiony ryż do sushi – 100 g
  • pasta wasabi
  • szparagi (świeże, lekko gotowane)
  • gotowane krewetki (najlepiej Black tiger)
Ebi-oshi sushi (fot. sushi.pkt.pl)
Ebi-oshi sushi (fot. sushi.pkt.pl)

Przygotowanie:

  1. Prostokątną foremkę (14 x 10 cm, głębokość 3 cm) wyłożyć przezroczystą folią
  2. Przyprawiony ryż wymieszać równomiernie z siekaną marchewką i koperkiem
  3. Połowę ryżu wyłożyć na dno foremki i nałożyć niewielką ilość pasty wasabi
  4. Szparagi ułożyć na ryżu (wzdłuż foremki)
  5. Nałożyć drugą warstwę ryżu
  6. Krewetki układać na przemian (w poprzek foremki)
  7. Przycisnąć przygotowane oshi sushi
  8. Ostrożnie wyjąć z foremki i pokroić na 6 porcji