Temaki – jak ręcznie zwijać sushi?

Temaki

Poradnik krok po kroku zwijania temaki:

  1. Prostokątną połowę płata nori bierzemy na talerzyk płaski lub matę bambusową.
  2. Kładziemy w prawym boku ryż i długie dodatki. Środek temaki powinien znajdować się w największym punkcie płata nori, tak aby składniki wyglądały jak wachlarz.
  3. Zanim zwiniemy temaki możemy posypać je jakimś dodatkiem lub płynem. Potem, aby płynnie zwinąć temaki należy prawy dolny róg przybliżyć do górnego brzegu nori. Tutaj powinniśmy sprawdzić dokładnie czy odpowiednio są ułożone warzywa i dodatki i czy nie przesadziliśmy z ilością.
  4. Temaki, aby ładnie wyglądało należy przetoczyć zwijający się wachlarz w lewą stronę a prawy górny róg nori powinien zetknąć się z lewym górnym rogiem. Zwija się to tak jak lahmacuna tylko w wersji eleganckiej.
  5. Temaki powinny być ładnie ułożone na talerzu i wyglądać estetycznie.
  6. Temaki zjadamy od razu po zrobieniu, ponieważ tylko wtedy są tak chrupiące i pyszne.
  7. Do temaki często dodajemy rzodkiewki, cebulę, marchew, majonez itd. Tak aby wyglądały kolorowo i apetycznie