Porcja dla 4 osób
Przygotowanie około 30 minut
Składniki:
- 1 kalmar
- 6 małych krewetek
- 225 g bardzo świeżej ryby ( tuńczyk, makrela, śledź, ostrobok, karmazyn, sardynka)
- Kilkanaście płatków marynowanego imbiru
- 1 ½ łyżeczki pasty „wasabi” (można zastąpić mieszanka tartego chrzanu i musztardy pół na pół)
- 400 g ryżu do sushi ( dostępny przepis na stronie)
Przygotowanie:
Kalmara należy przygotować (umyć i odciąć macki), następnie wyjąć w całości ość, odbłonować i rozciąć na pół. Potem pozostałą część rozpłaszczyć i pociąć na kawałki wielkości około 2×5 centymetrów, włożyć na chwilę do wrzątku i odsączyć z wody.
Krewetki należy obrać z łusek, pozbyć się głowy i umyć, a następnie włożyć na chwilę do wrzątku.
Wybraną rybę panierować, umyć i zdjąć skórkę. Następnie pokroić na kawałki przypominające trapezowaty kształt wielkości 2 x 5 centymetrów. Następnie przykryć folią i włożyć na 15 minut do lodówki.
Z ryżu utworzyć palcami wałeczkami o wielkości takiej, aby mogły się schować pod kawałkiem ryby lub kalmara, następnie posmarować pastą „wasabi”.
Przygotowane wcześniej wałeczki ryżowe nakładać kawałkiem kalmara, kawałkiem krewetki lub kawałkiem ryby.
Sushi najlepiej ułożyć na desce grubej na tacy lub półmisku. Dla estetycznego wyglądu przybrać zielonymi listkami oraz płatkami marynowanego imbiru.
Sushi je się palcami, chwytając dany kawałek trzema palcami w połowie. Do uzyskania idealnego smaku macza się w sosie sojowym lekko, aby nadal było czuć świeżą rybę, kalmara czy krewetkę.