Sushi jako fast food

Sushi fast-food

Sushi nieustannie podbija polskie podniebienia, dokładnie przygotowane i podane mile dla oka staje się coraz popularniejsze w kraju nad Wisłą. Otwieranych jest też coraz więcej restauracji i barów sushi, w których można delektować się subtelnym i oryginalnym smakiem japońskich potraw.

W Polsce wyjście do lokalu z sushi jest dosyć drogie, w porównaniu z innymi rodzajami potraw czy restauracjami serwującymi kuchnię z innych krajów, nie tylko kebabów za kilka złotych, ale smaków z całego świata, kuchni polski, rosyjskiej, amerykańskiej, włoskiej… W zamian jednak dostajemy pięknie podane posiłki, misternie ułożone na talerzach lub deseczkach z mnóstwem dodatków i ozdób, które dodatkowo upiększają serwowane dania.

Tymczasem w wielu miastach na świecie sushi serwowane jest jako fast food, czasem gdzieś w przejściu podziemnym, niekiedy na dworcu, lub w okolicy innego budynku użyteczności publicznej. Wszędzie tam gdzie znaleźć można chętnych na szybki japoński posiłek.

Nie inaczej jest w Wiedniu, gdzie ekipa togosushi.pl wybrała się na zwiedzanie tamtejszych lokali. Sushi serwowane jest wszędzie, na swoją porcję szybko przygotowanego maki czy sashimi czekamy przed wejściem do uniwersytetu albo na stacji metra. Cena jest porównywalna do innych fast foodów smak jak w restauracji, nie dostajemy oczywiście pięknie udekorowanego talerza, zamiast niego plastikowe tacki i takież sztućce lub drewniane pałeczki, smak jednak pozostaje ten sam.

Być może już niebawem podobne lokale otwierane będą także w Polsce.