Wybrane pojęcia:
Chirashi-sushi
najprostsza forma sushi – ryż z dodatkami (można je położyć na wierzchu lub wymieszać z ryżem)
Futomaki
grubsza wersja hosomaki
Gari
marynowany imbir
Hosomaki
cienkie rolowane sushi (ryż, plaster nori na wierzchu i dodatki)
Maki-sushi
kawałki ryb, owoców morza i warzyw zawinięte w warstwę ryżu i nori
Mirin
słodkie wino ryżowe używane jako przyprawa
Miso shiru
zupa sojowa z kostkami tofu i wodorostami
Nigiri-sushi
ręcznie formowane porcje ryżu i ryby (albo innych owoców morza i dodatków)
Nori
suszone i prażone morskie wodorosty
Ocet ryżowy
służy do przyprawiania ryżu, ma działanie bakteriobójcze
Omlet sushi (tamago)
wielowarstwowy omlet z jaj przyprawionych bulionem rybnym, sosem sojowym, winem mirin
Pałeczki (saibashi)
długie, często metalowe, służą do przygotowywania potraw, krótkie zaś do jedzenia
Sake
popularny w Japonii napój alkoholowy produkowany z ryżu, podawany przed zjedzeniem sushi, podaje się je ciepłe
Sashimi
(„surowa ryba”) plastry świeżej, surowej ryby
Sos sojowy (shoyu)
naturalny produkt fermentacji, niezbędny do przygotowywania wielu potraw
Sushi
potrawa z przyprawionego octem ryżu i ryb, owoców morza, warzyw i innych, często lokalnych specjałów
Temaki-sushi
rożki z nori z nadzieniem z ryżu i dodatków
Tofu
„ser sojowy”, używany bywa m.in. zamiast ryżu do robienia sushi, składnik zupy miso
Unagi
węgorz słodkowodny, podawany na ciepło
Ura makisushi
rolowane sushi z warstwą ryżu na wierzchu
Wasabi (sabi)
ostry zielony chrzan japoński, podawany w formie pasty