Słownik sushi

Mini słownik pojęć sushi

Wybrane pojęcia:

Chirashi-sushi
najprostsza forma sushi – ryż z dodatkami (można je położyć na wierzchu lub wymieszać z ryżem)

Futomaki
grubsza wersja hosomaki

Gari
marynowany imbir

Hosomaki
cienkie rolowane sushi (ryż, plaster nori na wierzchu i dodatki)

Maki-sushi
kawałki ryb, owoców morza i warzyw zawinięte w warstwę ryżu i nori

Mirin
słodkie wino ryżowe używane jako przyprawa

Miso shiru
zupa sojowa z kostkami tofu i wodorostami

Nigiri-sushi
ręcznie formowane porcje ryżu i ryby (albo innych owoców morza i dodatków)

Nori
suszone i prażone morskie wodorosty

Ocet ryżowy
służy do przyprawiania ryżu, ma działanie bakteriobójcze

Omlet sushi (tamago)
wielowarstwowy omlet z jaj przyprawionych bulionem rybnym, sosem sojowym, winem mirin

Pałeczki (saibashi)
długie, często metalowe, służą do przygotowywania potraw, krótkie zaś do jedzenia

Sake
popularny w Japonii napój alkoholowy produkowany z ryżu, podawany przed zjedzeniem sushi, podaje się je ciepłe

Sashimi
(„surowa ryba”) plastry świeżej, surowej ryby

Sos sojowy (shoyu)
naturalny produkt fermentacji, niezbędny do przygotowywania wielu potraw

Sushi
potrawa z przyprawionego octem ryżu i ryb, owoców morza, warzyw i innych, często lokalnych specjałów

Temaki-sushi
rożki z nori z nadzieniem z ryżu i dodatków

Tofu
„ser sojowy”, używany bywa m.in. zamiast ryżu do robienia sushi, składnik zupy miso

Unagi
węgorz słodkowodny, podawany na ciepło

Ura makisushi
rolowane sushi z warstwą ryżu na wierzchu

Wasabi (sabi)
ostry zielony chrzan japoński, podawany w formie pasty