Kappa Maki

Kappa maki sushi

Przepis na sushi kappa maki

Porcja dla 5 osób

Przygotowanie około 20 minut.

Składniki:

  • 1 kwadrat suszonych alg „nori”
  • 200 g ryżu do sushi (dostępny przepis na stronie)
  • ½ średniego ogórka wężowego
  • 1 łyżeczka „wasabi” (można zastąpić mieszanka tartego chrzanu i musztardy pół na pół)
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego sezamu ( lub uprażonego zwykłego)

Przygotowanie:

Przygotować matę bambusową a na niej rozłożyć jeden kwadrat „nori”. Następnie nałożyć równomiernie ryż. Ogórek obrać powierzchniowo tak, aby pozostało na nim trochę skórki, wydrążyć nasiona aby nie było ich w ogórku i pokroić go w paski.

W przygotowanym ryżu na macie w odległości 1/3 od brzegu zrobić mały rowek najlepiej palcem przez całą długość przygotowanego ryżu. Następnie obsypać szczyptą ziaren sezamowych i posmarować rowek pastą „wasabi”. Nałożyć na to paski wcześniej przygotowane z ogórka. Za pomocą maty należy zwinąć ryż w roladę i lekką ją ścisnąć. Następnie pomału rozwinąć i pokroić najlepiej ostrym nożem na kawałki o długości trzech centymetrów.

Sushi ustawić pionowo na kwadratowym talerzu, desce lub tacy, aby ładnie się prezentowało.