Przepis na sushi kappa maki
Porcja dla 5 osób
Przygotowanie około 20 minut.
Składniki:
- 1 kwadrat suszonych alg „nori”
- 200 g ryżu do sushi (dostępny przepis na stronie)
- ½ średniego ogórka wężowego
- 1 łyżeczka „wasabi” (można zastąpić mieszanka tartego chrzanu i musztardy pół na pół)
- 1 łyżeczka ziaren czarnego sezamu ( lub uprażonego zwykłego)
Przygotowanie:
Przygotować matę bambusową a na niej rozłożyć jeden kwadrat „nori”. Następnie nałożyć równomiernie ryż. Ogórek obrać powierzchniowo tak, aby pozostało na nim trochę skórki, wydrążyć nasiona aby nie było ich w ogórku i pokroić go w paski.
W przygotowanym ryżu na macie w odległości 1/3 od brzegu zrobić mały rowek najlepiej palcem przez całą długość przygotowanego ryżu. Następnie obsypać szczyptą ziaren sezamowych i posmarować rowek pastą „wasabi”. Nałożyć na to paski wcześniej przygotowane z ogórka. Za pomocą maty należy zwinąć ryż w roladę i lekką ją ścisnąć. Następnie pomału rozwinąć i pokroić najlepiej ostrym nożem na kawałki o długości trzech centymetrów.
Sushi ustawić pionowo na kwadratowym talerzu, desce lub tacy, aby ładnie się prezentowało.