Jak jeść sushi

Chopsticks - pałeczki do ryżu

Sposoby jedzenia sushi

Kuchnia japońska czy chińska (ogólnie dalekowschodnia) kojarzy się nam z pałeczkami i małymi miseczkami wypełnionymi ryżem i tradycją bardzo głęboko ugruntowaną.

Faktycznie jednak tradycja w dalszym ciągu jest bardzo ważna lecz sposób jedzenia nie wymusza konieczności stosowania pałeczek.

W przypadku sushi jest jeszcze łatwiej. Sushi możemy spożywać palcami. Zjadamy całe kawałki nie pozostawiając nadgryzionych kawałków na talerzu. Pakujemy cały kawałek do ust maczając go wcześniej w sosie sojowym. Właśnie z tego względu sushi jest wielkości jednego kęsa a większe porcje wzbudzają politowanie wśród kucharzy i znawców tematu.

Sushi bardzo często dostajemy w postaci kilkunastoelementowych zestawów do którego dołączony jest sos sojowy, chrzan japoński wasabi, oraz obowiązkowo marynowany imbir którego wyjątkowe właściwości pozwalają nam jeszcze bardziej cieszyć się jego smakiem.

Marynowany imbir oczyszcza kubki smakowe. Spożywać go powinniśmy pomiędzy poszczególnymi różnymi elementami naszego zestawu dzięki czemu intensywniej i dokładniej odczuwamy smak każdej z potrawy.

Jakość, smak i świeżość składników stawiają tą firmę bardzo wysoko, toteż śmiało polecam smaki Japonii tej firmy.