Hosomaki (z tuńczykiem na ostro)

Hosomaki

Przepis na hosomaki:

Składniki:

  • świeży, surowy tuńczyk (drobno posiekany) – 70 g
  • por (biała część – ok. 2 cm, drobno posiekany)
  • nori – morskie wodorosty – 1/2 „arkusza”
  • przyprawiony ryż do sushi – 100 g
  • pasta wasabi
  • sos chilli
Hoso maki na ostro
Hoso maki na ostro

Przygotowanie:

  1. Posiekanego tuńczyka wymieszać z porem i sosem chilli
  2. Na macie położyć połowę „arkusza” nori
  3. Ryż rozłożyć równomiernie na nori
  4. Nałożyć cienki pasek pasty wasabi
  5. Mieszankę tuńczyka, pora i sosu chilli nałożyć pośrodku warstwy ryżu (na grubość ok. 1 cm)
  6. Zawijać rolkę lekko dociskając matę
  7. Pokroić rolkę na porcje