Sushi to tradycyjne japońskie dania, składające się głównie z ryżu, surowych ryb i warzyw. Częstymi składnikami są również wodorosty, owoce morza i grzyby. Podawane powinno być z sosem sojowym, chrzanem wasabi i marynowanym imbirem. Szczególnie ten ostatni składnik jest ciekawy, bowiem nie pełni funkcji typowo kulinarnej. Używany jest do oczyszczania kubków smakowych między kęsami kawałków różnych ryb, by podkreślić różnice w smaku.
Istnieje wiele rodzajów sushi. Dwa najpopularniejsze to Nigiri sushi i Maki sushi . Składają się głównie z ryby i ryżu, a główną różnicą między nimi jest sposób powstawania – Nigiri sushi formowane jest ręcznie, natomiast Maki sushi powstaje poprzez zawinięcie zawartości w wodorost Nori przy użyciu specjalnej bambusowej maty. Porcje Sushi powstałe na jeden z powyższych sposobów powinny być takiej wielkości, by mieściły się w ustach. Wielkim nietaktem jest odgryzienie kawałka takiej porcji – należy zjadać je w całości. Kolejnym rodzajem Sushi jest Chirashi sushi . Składające się z ryżu, surowej ryby, tofu, grzybów i warzyw Chirazi sushi różni się od poprzedników formą- jest to miseczka z ryżem z ułożonymi na wierzchu składnikami. Ostatnim z 4 najpopularniejszych rodzajów jest Temaki sushi . Znowu główną różnicą jest sposób przygotowania i podania – Temaki sushi podawane jest na stół w formie składników z których biesiadnicy tworzą własne dania.
Podstawowe akcesoria do sushi:
- Mata bambusowa bardzo ważny element służący do robienia maki sushi, trudno jest bez maty zwinąć rulonik sushi, mata bambusowa dostępna jest w zestawach do sushi, jak i osobno w sklepach sprzedających materiały do sushi, koszt ok 10 zł
- Marynowany imbir sprzedawany zazwyczaj w niewielkich słoikach, koszt około 10 zł, służy nie tyle jako dodatek smakowy, lecz przegryzany jest pomiędzy poszczególnymi kawałkami sushi, w celu odświeżenia kubków smakowych, tak abyśmy mogli delektować się pełnią smaku kolejnej porcji.
- Płaty nori wysuszone i sprasowane algi morskie, używane do przygotowywania kilku rodzajów sushi, do ich krojenia niezbędny jest bardzo ostry nóż. Koszt od 5 do 15 zł, zależnie od ilości w paczce.
- Pasta Wasabi nazywana japońskim chrzanem, bardzo intensywny smak, zaleca się używanie minimalnych ilości podczas serwowania sushi, a najlepiej kiedy nakładana jest przez osobę bezpośrednio sporządzającą, znacznie mocniejsza niż polski chrzan. Sprzedawana zazwyczaj w tubkach. Koszt ok 10 zł.
- Pałeczki nieodzowny element kuchni dalekowschodniej, pałeczki idealnie nadają się do jedzenia różnych rodzajów sushi, dostępne w każdym sklepie z japońską kuchnią.
- Ryż do sushi specjalny kleisty ryż, pozwalający formować różne kształty, sposób jego przygotowania znajduje się w jednym z przepisów. Koszt ok. 10-12 zł.